Molymet viert twintigste verjaardag in België en breidt uit
“Nieuwe fabriek effent het pad voor verdere groei”
Een toekomstgerichte investering
Het is net in die laatste toepassingen dat Molymet veel potentieel ziet. Daarom besliste het management van het Chileense moederbedrijf om het productgamma in Gent uit te breiden. De laatste 20 jaar investeerde het 200 miljoen euro, waarmee onder meer een nieuwe fabriek werd gebouwd voor de productie van PurOx of chemisch zuiver molybdeenoxide. Dat bestanddeel kan gebruikt worden in heel wat hoogtechnologische toepassingen. “De fabriek zit momenteel in de opstartfase en verwacht wordt dat tegen eind dit jaar de eerste producten verkocht kunnen worden. Het gaat over de grootste investering die Molymet hier gedaan heeft en het moet ons in staat stellen om 9.000 ton chemisch zuiver molybdeenoxide op jaarbasis te produceren. Er worden ook 30 extra directe jobs gecreëerd.”
Daarnaast sloot het bedrijf ook een overeenkomst met Greenland Resources uit Canada, dat voor het eerst op Europees grondgebied molybdeen wil ontginnen. “Dankzij deze samenwerking zullen we sneller en makkelijker toegang krijgen tot de grondstoffen die we nodig hebben om duurzame molybdeen-basisproducten te produceren. Gezien molybdeen een strategisch metaal is voor de groene transitie van Europa en er hier nog geen molybdeen ontgonnen wordt, geeft dat ons en Europa meer bevoorradingszekerheid voor deze metaalsoorten. Hierdoor kunnen we onze marktpositie verstevigen en de draaischijf voor molybdeen in Europa blijven. In het kader van onze sustainability-agenda 2030 huldigen we volgende week bovendien een nieuwe windturbine in. De opgewekte energie zullen we integraal gebruiken om onze processen aan te sturen”, stelt Godfried Van Schuylenbergh.
Premier Alexander De Croo woonde de opening van het event bij en bracht een bezoek aan de nieuwe fabriek. Hij reageerde alvast enthousiast over de plannen van het bedrijf. “Molymet is van oorsprong een Gents bedrijf. De uitbreiding van de activiteiten is een bewijs van de verankering in onze regio. De extra arbeidsplaatsen juichen we toe als regering. Nog belangrijker is de aanzet om tegen 2030 molybdeen op een net-zero manier, dus CO2 neutraal, te produceren. Molymet schrijft zich op die manier in de ambitie om onze industrie te verduurzamen. De samenwerking die vandaag aangekondigd wordt, is een opportuniteit om onze expertise naar het Europese niveau te tillen. Het is fantastisch te zien dat molybdeen gebruikt wordt voor de productie van smartphones en de nieuwste generatie windmolens. Ik ben trots dat we op die producten “Made in Belgium” kunnen terugvinden.”