Banner duurzaamheid v2

Duurzaamheid

Bij Molymet vormt duurzaamheid de kern van onze dagelijkse activiteiten en besluitvorming. Onze doelen werden vastgelegd in de "2030 Duurzaamheidsagenda" die gebaseerd is op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. We houden hierbij rekening met zowel sociale, milieu- als economische aspecten en bouwen zo mee aan een meer duurzame toekomst.

Duurzaamheid 2030

Zonne-energie

Sinds februari 2024 hebben we 466 zonnepanelen in gebruik. Ze produceren gemiddeld 200 MWh per jaar, wat gelijk staat aan het jaarverbruik van ongeveer 57 gezinnen samen. In 2025 plannen we een tweede fase met de installatie van extra zonnepanelen. Mede dankzij onze zonnepanelen kunnen we instaan voor een flink deel van onze eigen energiebehoefte. Een mooie stap in ons duurzaam beleid.

Windenergie

In april 2023 werd onze windturbine in gebruik genomen, een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van ons bedrijf en de haven. De windturbine werd in samenwerking met Luminus gebouwd, is 135m hoog en zorgt voor een jaarlijkse productie van 10.000 MWh.

Watermanagement

Water wordt op onze site voor verschillende doeleinden gebruikt: als koelwater, proceswater, waswater.... Uiteindelijk hebben we hiervan ook een afvalwaterstroom. Ons afvalwater wordt behandeld in het effluent om onzuiverheden te verwijderen en terug te vloeien naar het kanaal Gent-Terneuzen. Aan de hand van dagelijkse analyses wordt ons afvalwater van dichtbij opgevolgd.

Energie management

Met als doel om een 100% CO2 neutrale productiesite te worden, hebben we verschillende initiatieven lopen, zowel binnen ons productieproces als in onze algemene bedrijfsvisie. Zo zijn onze bedrijfswagens en heftrucks 100% elektrisch en hebben we op onze parking 18 publieke laadpalen geïnstalleerd. Een energie audit elke 3 jaar zorgt ervoor dat we blijven streven naar het verkleining van onze ecologische voetafdruk.

Circulaire economie

Naast het gebruiken van bijproducten uit andere industrieën in ons productieproces, zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk verwerken en hergebruiken in onze eigen productie. Zo produceren we bijvoorbeeld zwavelzuur dat gebruikt wordt in de chemische industrie en wordt onze slak gebruikt in de wegenbouw. Ons doel is om tegen 2030, 100% van ons afval te recycleren.

Groene bufferzones

Als bedrijf zijn we ons bewust van de impact die we hebben op de omgeving rond ons. Zo nemen we deel aan het Eco² project waarbij we - in samenwerking met lokale overheden en landbouwers - proberen om zoveel mogelijk groene zones aan te planten. Ook op onze site werken we jaarlijks aan de uitbreiding van groenzones.

MolyMark label

In mei 2023 behaalde Molymet Belgium het Molybdenum Mark, een wereldwijd erkend ecolabel dat de duurzame productie aantoont op vlak van mens, milieu en bedrijfsethiek, en dit voor al onze producten. Het label wordt toegekend voor een periode 3 jaar en wordt uitgereikt na een uitgebreide audit door CopperMark en een externe auditor.

Het Molybdenum Mark werd eind 2022 in het leven geroepen door CopperMark, in samenwerking met de International Molybdenum Association (IMOA). Het MolyMark bevordert een duurzame en verantwoordelijke productie in de toeleveringsketens van molybdeen. Molymet Belgium was één van de eerste deelnemers in het pilootproject en met succes! Onze site kreeg de erkenning van het MolyMark in mei 2023 en werd hierdoor erkend als leider in duurzaamheid en daar zijn we trots op. Enkel door gezamenlijk inspanningen te leveren in verschillende productieketens, kunnen we werken aan een duurzame toekomst.

Mo Mark2

Duurzaamheidspolicies